Wanneer gebruik ik welke installatie?

Dat WordPress twee verschillende websites heeft en dus ook twee verschillende installaties, schept nog weleens verwarring. Ik krijg regelmatig de vraag “welke installatie moet ik nu hebben die van WordPress.com of die van WordPress.org?” Het leek mij daarom een uitstekend idee om deze veel voorkomende vraag hier eens uitgebreid te beantwoorden.

Installatie via WordPress.com

Als je ervoor kiest om jouw blog of website via een WordPress.com installatie op te zetten, dan kies je voor een gratis installatie. WordPress is dan zelf de webhoster en berekent daarvoor geen kosten. Bij wijze van vergoeding ga je er echter automatisch mee accoord dat er “wordpress” in jouw domeinnaam geplaatst wordt, dus: www.jouwdomeinnaam.wordpress.com.

Voor een zakelijke website of blog komt dit niet erg professioneel over, en ik zou het dan ook zeker afraden. Het feit dat het gratis is, is in principe het enige aantrekkelijke aan een WordPress.com installatie. Bij een dergelijke installatie heb je namelijk niet de vrijheid om jouw blog of website uit te breiden met extra functionaliteiten middels plugins. Ook een uitbreiding van widgets is niet mogelijk. Je zult het moeten doen met de standaard widgets. En laten plugins en widgets nou net de aantrekkelijkste features van een WordPress blog of website zijn.

Verder is het zo dat je bij een WordPress.com installatie geen enkele toegang hebt tot de server waar de WordPress installatie zich bevindt. Het stijlen van jouw blog of website via een Child Theme is daarmee niet mogelijk. Je kunt jouw website of blog hierdoor ook niet achteraf in zijn geheel verplaatsen, of later koppelen aan een andere website.

Wanneer kies je dan wel voor een WordPress.com installatie? Bijvoorbeeld in het geval van een privé blog over jouw vakantie, kinderen, familie, hobby, enz. Of als je eerst rustig wilt uitproberen of een (zakelijk) blog bijhouden een haalbare kaart is voor je. Als blijkt dat het bloggen jou bevalt, dan kun je ervoor kiezen om een blog (via een WordPress.org installatie) te koppelen aan jouw zakelijke website.

In dit blogartikel leg ik uit hoe je een blog opstart via wordpress.com.

Installatie via WordPress.org

Met een installatie via wordpress.org doorloop je wat meer stappen dan wanneer je een installatie via WordPress.com doet en zul je per jaar een bedrag aan domeinnaamregistratie en webhosting neer moeten tellen (betaal hiervoor zeker in het begin niet meer dan € 40,00 per jaar).
Maar…. dan heb je ook een website of blog met een geheel eigen domeinnaam (zonder wordpress erin), die je kunt koppelen aan een andere website (lees hier waarom dit goed is voor SEO), en waar de uitbreidingen voor jouw website oneindig zijn in de vorm van een keur aan beschikbare plugins en widgets.
Wil je een zakelijke website of blog opzetten en vooral professioneel overkomen, dan raad ik je aan voor de installatie via WordPress.org te gaan.

Wil je stap voor stap leren hoe je een WordPress.org installatie uitvoert? Lees dan hier het desbetreffende hoofdstuk uit mijn WordPress workshop handleiding.

Sommige webhosters bieden ook de mogelijkheid om WordPress met één druk op de knop op de server te installeren. Natuurlijk is dat heel erg makkelijk, maar vaak is daar een duurder webhostingpakket aan gekoppeld en betaal je jaren achteréén per maand meer dan wanneer je zelf de installatie zou (laten) uitvoeren met een kleiner webhostingpakket.
Voordat je besluit van deze dienst gebruik te maken, zou je eerst eens bij een WordPress website bouwer te rade kunnen gaan, wat hij of zij in rekening brengt voor het uitvoeren van een WordPress installatie.
Mocht je desondanks toch besluiten om van deze “één-klik-installatie” gebruik te maken, vraag dan wel de bijbehorende FTP-account en database gegevens bij de webhoster op. Deze zou je nog wel eens nodig kunnen hebben.

Heb je na deze info nog vragen over de installatie van WordPress, laat dan gerust een reactie achter.

——————————————————————————————————
Yvonne Alefs - webdesigner

Yvonne Alefs is webdesigner bij van Wens naar Website – voor betaalbare doch professionele WordPress websites. Het hebben van een (huis)stijlvolle Facebook- en/of Twitterpagina achtergrond, vindt zij net zo belangrijk als een goed uitziende visitekaartje. Zij ontwerpt dan ook Facebook en Twitterpagina achtergronden bij Pimp mijn Pagina .

Related Posts

8 Reacties

 1. Koos schreef:

  Leuk om te weten Yvonne,

  Helder uiteengezet ook. Dank. Jammer dat je geen link optie bij je comments aanbied.

  Een link optie maakt het interessanter om een reactie te geven 🙂

 2. els vegter schreef:

  Is het eenvoudig om een wp.com blog over te (laten) zetten naar een wp.org blog? Hoe gaat dat?

  • Yvonne schreef:

   Dat is een hele goede vraag! Je kunt wel eenvoudig de inhoud (al je teksten e.d.) van je wordpress.com exporteren (onder Extra => Exporteren) en deze weer importeren (Extra => importeren) naar een WordPress.org website. De opmaak zal echter veranderen, afhankelijk van het thema dat je kiest. M.a.w. je zult dus wel tijd moeten steken in de nieuwe opmaak van je WordPress.org website, maar je hoeft niet al je teksten opnieuw erin te zetten.

 3. Ulrike schreef:

  Hallo,

  Ik kom op deze site terecht omdat ik een vraag heb: wij hebben voor ons bedrijf (2 personen) een website, maar de host bevalt me niet langer. Ik overweeg nu een website met wordpress te maken. Een domeinnaam hebben we echter al. Hoe gaat zoiets dan verder? Ik zie in het stukje hierboven namelijk dat je via WordPress ook domeinnaamregistratie en webhosting etc. regelt. Kan dat met een bestaande domeinnaam?
  Bij voorbaat dank,
  Ulrike

  • Yvonne Alefs schreef:

   Hoi Ulrike! Als je al een domeinnaam hebt, kun je deze verhuizen! Daarvoor heb je van de webhoster bij wie je het domein hebt laten registreren een zgn. “authorisatiecode” nodig. Vervolgens kun je het domein bij een nieuwe webhoster aanmelden. Deze zal dan om de authorisatiecode vragen. Zodra je deze geeft is je domeinnaam overgezet naar de nieuwe webhoster en kun je daar een webhostingpakket uitzoeken. Het kan dus!
   Hartelijke groet, Yvonne

 4. Peter Stolk schreef:

  Beste Yvonne,

  Ik heb via wordpress.com een webadres geregistreerd en ga via wordpress.org de website bouwen. Kan dit? En zoja hoe 🙂

  • Yvonne Alefs schreef:

   Goedemorgen Peter! De enige manier om dat te kunnen doen, is als je de domeinnaam bij WordPress.com kunt wegverhuizen naar een webhoster. Voor het bouwen van een WordPress website via WordPress.org moet je namelijk een domeinnaam en webhosting onderbrengen bij een webhoster, zoals Sohoted, Yourhosting, enz. Je zou bij WordPress.com kunnen informeren hoe je bij hun de domeinnaam kunt wegverhuizen. Zelf heb ik alleen ervaring met WordPress.org websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *