7 stappen voor de aankomende webdesigner

1. Zelfscan

a. Vind ik het leuk om te creeëren?
b. Kan ik goed omgaan met computers?
c. Voel ik me als een vis in het water op het internet?

Toen ik voor mezelf het plan had opgenomen om me te gaan omscholen tot webdesigner, was ik vooral ervan overtuigd dat ik er creatief genoeg voor was. Gaandeweg de opleiding kwam ik tot de conclusie dat creatief zijn zeker belangrijk was, maar dat op zichzelf niet genoeg was.
In de groep mensen met wie ik opgeleid werd tot professionele webdesigner haakte iemand namelijk al na de eerste les af. Het bleek dat het omgaan met de benodigde computerprogramma’s de motivatie van de persoon in kwestie al de das had omgedaan. Waar de anderen al bezig waren met eenvoudige HTML code te schrijven, was hij nog bezig uit te vinden hoe je een tekst kon knippen en plakken.
Onze docent gaf ook na iedere les een waslijst met internet zoekopdrachten mee als huiswerk. Waar was dat nu voor nodig? Ik wilde code schrijven, creeëren, ontwerpen!
Het nut om als webdesigner een goede zoekopdracht aan de zoekmachine te kunnen geven, werd mij al snel duidelijk. Ten eerste zag ik met eigen ogen het verband tussen zoekwoorden en vindbaarheid van websites en ten tweede werd mij goed zoekgedrag aangeleerd.
Toegang weten te vinden tot de schat aan informatie op internet, maakt het verschil tussen een statische webdesigner en een dynamische. De eerste houdt vast aan de oude bekende code, de tweede blijft met de ontwikkelingen meegaan. Dat laatste is zeker levensvatbaarder!

2. HTML en CSS leren

Misschien heb je al eens een tijdschrift over webdesign gelezen, of een boek erover gekocht. Gewoon om eens te polsen of het wel wat voor je is. Het zou je nog weleens kunnen duizelen hoeveel verschillende soorten codes er zijn. Om maar een paar te noemen: php, javascript, HTML, Ajax…
Ikzelf heb een prima begin gemaakt met de opleiding ‘Webdesign Professional’ bij opleidingscentrum Eduvision. Tijdens deze opleiding leer je de codes HTML en CSS – met behulp van het programma Dreamweaver – te schrijven.
Met deze kennis als basis kun je jouw kundigheid als webdesigner naar wens uitbreiden. Van het doorgaan met het leren schrijven van php en javascript tot het via internet jezelf met allerlei tutorials blijven ontwikkelen. The sky is vanaf hier the limit!

3. Basis fotobewerking leren

Met CSS is het wel mogelijk om kleur aan te brengen in websites, maar wil je wat interessantere achtergronden maken, dan is het zeker aan te raden iets van fotobewerking af te weten. Ik heb veel gehad aan het blad “Photoshop voor beginners”. Er zijn ook tal van on-line tutorials te vinden over Photoshop. Vooral veel oefenen en uitproberen!

4. Een FTP-programma leren bedienen

Een website is opgebouwd uit verschillende mappen en bestanden die lokaal op jouw computer gemaakt worden. Zodra de website af is, wil je natuurlijk dat het op internet komt. Dit is alles wat je daarvoor nodig hebt:

a. Een FTP (File Transfer Protocol) programma.
b. De hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord van jouw ftp account. Deze heb je van jouw webhoster gekregen en anders kun je er ook bijkomen via jouw persoonlijke account op de site van jouw webhoster.

Het FTP-programma Filezilla raad ik iedereen van harte aan. Nadat je deze gedownload hebt, voer je eerst de hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord (zie punt a.) in de daarvoor bestemde velden in.
In de linker kolom van het scherm zul je de mappen vinden die op jouw harde schijf staan en in de rechter kolom verschijnt de map www.root.
De rechterkolom is jouw ruimte op de server van jouw webhoster. Sleep nu de mappen en bestanden waaruit jouw website is opgebouwd vanaf jouw harde schijf naar de map www.root op de server en voilà jouw website staat on-line!

5. Lezen, lezen, lezen

Als webdesigner moet je zeker van lezen houden! Als een spons moet je proberen zoveel mogelijk informatie in je op te nemen over alles wat met webdesign te maken heeft. Een goede startpunt zijn de volgende websites:

W3C – alles over HTML en CSS – is wel in het engels.
CSS Zengarden – CSS in the spotlights – is wel in het engels!
Webgarden – informatie, cursussen en templates.

Maar een boek kan voor een webdesigner – die toch al zoveel uren achter zijn scherm doorbrengt – ook een welkome afwisseling zijn.
Ik kan je in ieder geval het boek ‘Webdesign – van concept tot realisatie” van Hedwyg van Groenendaal aanraden. En wat zeker ook niet mag ontbreken is een abonnement op ‘Webdesigner Magazine’.

6. Oefenen, oefenen, oefenen

Net als een pianist, moet je als webdesigner de toetsen blijven aanslaan om de kunst niet te verleren! Hier zijn wat tips voor het volgen van tutorials:

W3C tutorials – is in het engels.
Tutorials van Webdesigner magazine
– Toets als zoekopdracht “css tutorials” of “html tutorials” in uw zoekmachine en u krijgt een scala van websites gepresenteerd!

7. Specialiseren

Het werkgebied van een webdesigner is zo uitgebreid, dat het niet haalbaar is om alles te beheersen.

Toen ik bijvoorbeeld de opleiding ‘Professional Webdesign’ deed, leerde ik ook bewegende animaties maken in ‘Flash’. Ik had al snel door, dat daar mijn talent niet in lag. Al tijdens mijn opleiding was ik dus bezig me te specialiseren, door te besluiten sommige gebieden van webdesign aan anderen over te laten.

Na het uitvoeren van de bovenstaande 6 stappen heb je zeker inzicht gekregen in waar jou talenten liggen binnen het grote veld van webdesign.

Veel succes en blijf de tips op deze blog volgen!

——————————————————————————————————————————————————-
Yvonne Alefs - webdesigner

Yvonne Alefs is webdesigner bij van Wens naar Website – voor betaalbare doch professionele WordPress websites. Het hebben van een (huis)stijlvolle Facebook- en/of Twitterpagina achtergrond, vindt zij net zo belangrijk als een goed uitziende visitekaartje. Zij ontwerpt dan ook Facebook en Twitterpagina achtergronden bij Pimp mijn Pagina .

Related Posts

11 Reacties

 1. Sonja Broekhuizen schreef:

  Aha…
  Het is mij nu ietsepietsie duidelijker 😉

 2. Kevin schreef:

  Ja ik ga me er toch ook is aan wagen mensen zeggen het al zolang tegen me! Weet alleen niet zo goed waar ik moet beginnen. Ben nu bezig met html & css te leren en ook php & mysql en dan komt er javascript nog bij wil wel graag al ergens werken nadt ik html & css onder de knie heb wat ik wel makkelijk vind omdat ik het al redelijk ken. Photoshop gebruik ik zoeizo al dagelijks en dreamweaver heb ik ook al mijn ruime uren in gestoken. Moet nu alleen nog een zetje hebben naar een begin =D

  • vwnw_blog schreef:

   Beste Kevin, je bent al heel goed op weg als ik het zo lees! Je moet het stap voor stap nemen. Nu eerst inderdaad de codes leren schrijven, dan misschien wat ervaring opdoen en vervolgens bepalen waarin je je wilt specialiseren. Het vak van webdesign is zo ontzettend uitgebreid, dat je nooit ALLES kun aanbieden. Door je als “specialist” op een bepaald gebied van webdesign te profileren, kunnen mensen je eerder plaatsen en zullen ze weten met welke vragen en opdrachten ze bij je terecht kunnen. Voor mij was die specialisatie WordPress. Ik onderscheid me daarin weer van anderen doordat ik ook HTML en CSS kan schrijven, waardoor ik websites in WordPress veel meer naar mijn hand kan zetten dan iemand zonder kennis van deze codetalen.

   Heel veel succes en laat me af en toe weten hoe het met je gaat 🙂 Hartelijke groet, Yvonne

 3. Hester schreef:

  Beste Yvonne,
  Vandaag kwam ik, via jouw mailtje, op je Blog. Deze had ik nog niet gelezen. Wel je website maar wat je op je Blog doet is echt super! Mijn complimenten! Denk dat veel mensen hier heel erg blij mee zijn…

 4. Jarah schreef:

  Beste Yvonne, 

  Je schrijft enorm duidelijk en het is erg prettig om jou teksten te lezen. Leuk hoe je dit doet! 

  Ook ik ben me aan het oriënteren op het wereldje van de webdesign. Ik ben nog best wel een leek hierin en ik ben na aan het denken over een thuisstudie op het gebied van webdesign. Raadt jij of iemand anders op deze website zoiets aan?
  Uiteindelijk lijkt het me super om websites voor bedrijven te kunnen maken. 

 5. Harriette schreef:

  Hallo Yvonne,

  mijn beide zoons 12 en 14 willen ook graag de richting van webdesigner op. Welk programma kan ik aanschaffen zodat ze wat kunnen oefenen ipv hele dagen alleen maar spelletjes te spelen op de pc of youtube filmpjes te kijken.
  Ik wil ze graag stimuleren om zelf aan de slag te gaan.

  Ik hoor het graag van je.

 6. Erik schreef:

  Hey,

  Ik ben een Game-Developer die is overgestapt naar de web-design kant.
  Ik heb HTML/CSS als onder de knie en ben nu WordPress hard aan het leren.
  Photoshop/FTP heb ik ook onder de knie.

  Nu ben ik benieuwd wat ik het beste kan gaan leren.
  Php/MySql of Javascript?

  Groetjes Erik

  • Yvonne Alefs schreef:

   Beste Erik,

   Hoi Erik, ik denk dat PHP dan de juiste keuze is, omdat WordPress en templates voor een groot deel hiermee gebouwd zijn. Zelf beheers ik geen PHP, maar heb die kennis in het verleden weleens gemist. Natuurlijk is kennis van MySql en javascript ook niet weggenomen, maar ik denk dat je het meeste baat zult hebben bij PHP. Vraag ajb voordat je definiteif een besluit neemt ook na bij andere webdesigners om te zien of mijn gevoel klopt. Heel veel succes!

 7. Danielle van Egmond schreef:

  Beste Yvonne

  Wat een leuk stuk heb je geschreven. Ik werk al 14 jaar bij hetzelfde bedrijf en zit er aan te denken iets heel anders te gaan doen, webdisigner lijkt mij erg leuk. Ik vind het leuk om met computers te werken en kan er zo de hele dag op zitten om te surfen. Maar ik heb geen idee hoe ik het moet aanpakken en of ik het leuk genoeg vind om mijn vaste baan op te zeggen. Ik heb geen enkele ervaring met java, php oid. Ik zou het lieft iets doen naast mijn huidige baan (thuisstudie of deeltijdstudie). Wat adviseer je mij?

  Groet Danielle van Egmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *