Hulp bij het vinden van goede plugins

Het aantal plugins dat WordPress aanbiedt is ontelbaar. Voor één functionaliteit kun je vaak kiezen uit – op zijn minst – tien plugins en soms nog veel meer.

Hoe weet je nu welke plugin het beste voor jou werkt? Dat kan soms alleen door uit te proberen, of…… door aanbeveling van iemand die het al geprobeerd heeft. Hieronder geef ik je een lijst met tien plugins, die ik het meest gebruik. Als je op de titels klikt, wordt je naar de WordPress download pagina van de desbetref-
fende plugin gebracht.

 1. WordPress Database Backup
  Een plugin voor het maken van een backup van jouw database is iets wat je niet kunt missen. Maak altijd een backup voordat je WordPress updates uitvoert. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan wordt de “schade” op deze manier beperkt. Na installatie van deze plugin, kun je het backupen regelen via de optie “Backup” in het menu “Extra” van de WordPress dashboard.
 2. WordPress Importer
  De optie om je inhoudelijke bestanden te exporteren (oftewel een backup te maken) is al standaard vertegenwoordigd in de dashboard van WordPress onder “Extra”.
  Net als met jouw database, is het verstandig om – voordat je WordPress updates uitvoert – jouw inhoudelijke bestanden te exporteren en op jouw computer op te slaan. Mocht er iets mis gaan tijdens updates, dan kun je via de plugin “WordPress Importer” jouw geëxporteerde inhoudelijke bestanden weer uploaden naar jouw website.
 3. Headspace 2
  Het is geen geheim dat Google verliefd is op WordPress. WordPress heeft namelijk op zich al een hele goede ingebouwde SEO (zoekmachine optimalisatie). Maar wil je nog wat extra’s daaraan toevoegen, gebruik dan de plugin “Headspace 2”.
  In deze engelstalige tutorial wordt een goede uitleg gegeven over hoe je de instellingen van de WordPress plugin “Headspace 2” kunt zetten.
 4. Google Analytics Dashboard
  Deze plugin voegt een venster toe aan jouw WordPress dashboard met Google statistieken en informatie over het verkeer op jouw website. Iedere keer als je in jouw WordPress dashboard komt, kun je zien hoe druk (of niet?) het op jouw website is. Wie wil dat nu niet weten?

  WordPress plugin Google Analytics
 5. Twitter Facebook Google Plusone Social Share
  Alhoewel de naam van deze plugin suggereert dat je alleen twitter, facebook en google+ share buttons kunt toevoegen, heb je zeker ook de optie om LinkedIn, Pinterest en Stumbleupon share buttons in te stellen.
  Deze plugin geeft je veel selectie mogelijkheden. Je kunt kiezen of je de share buttons onderaan of bovenaan jouw pagina/post wilt of allebei en zelfs de optie om ze links van jouw scherm te laten vertonen, wordt gegeven.
  Wil je ze alleen op de homepage, of alleen op posts, of op alle pagina’s en posts? Wil je een achtergrond kleur en een border of niet? Het kan allemaal ingesteld worden.
  Ook de breedte per button instellen en het aan- of uitzetten van tellers behoort tot de mogelijkheden. Een hele veelzijdige social share plugin.
 6. Social Bartender
  De plugin “Social Bartender” geeft je keuze uit meerdere social media connect buttons: Twitter, Facebook, e-mail, LinkedIn, YouTube, rss en meer. Je kunt ook zelf buttons maken en uploaden.
  Na het installeren van de plugin, vind je de invoervelden voor Social Bartender in de WordPress dashboard onder “Instellingen”.
  Klik op een icoontje in de “Icon Bucket” en deze wordt toegevoegd aan het veld “Create New Item”. Vul in het veld “Link” de url naar jouw facebook-pagina, twitter-account, LinkedIn-profiel, rss-feed, YouTube-kanaal, enz. Nadat je op “Create item” heb gedrukt, worden de gegevens aan de rechterzijde ingevuld. Ga door tot je al jouw social media profielen hebt ingevuld.
  Vergeet tot slot niet om onder “Weergave”=>”Widgets” de Social Bartender Widget toe te voegen aan de sidebar.

  WordPress plugin Social Bartender
 7. Really Simple Twitter Feed Widget
  Deze plugin voegt een widget toe die de tweets vanaf jouw twitter-account in de sidebar weergeeft. Je kunt het aantal tweets instellen die getoond mogen worden en zelfs tweets uitsluiten met bepaalde woorden.
  Nadat je deze plugin geïnstalleerd heb, ga je in de WordPress dashboard naar “Weergave” => “Widgets”. Sleep de widget “Really Simple Twitter” naar rechts in de sidebar en vul de gewenste informatie in. En klaar is kees!
 8. Contact Form 7
  Een goede plugin voor een mooi contactformulier. Bekijk deze video om te zien hoe het werkt:

 9. Simple Image Widget
  Deze widget gebruik ik als ik een klikbare foto of afbeelding in mijn sidebar wil hebben. Nadat de plugin is geïnstalleerd, vind je het onder “Weergave” => “Widgets” in de WordPress dashboard weer terug.
  Sleep de widget naar rechts in de sidebar, upload via “Media” => “Bibliotheek” de afbeelding of foto die je in jouw sidebar wil hebben en kopieer de link. Plak de link in het veld “URL Image” van de “Simple Image” widget en de link van de website of pagina waarnaar de foto of afbeelding moet linken in het veld “URL link”. Je kunt ook nog een titel meegeven aan de foto of afbeelding.
  Een dergelijke widget kun je goed gebruiken als je de aandacht wilt vestigen op iets belangrijks op jouw eigen website of een gerelateerde website.
 10. Dynamic Widgets
  Deze plugin geeft je de vrijheid om de widgets die jij al in jouw sidebar hebt staan, alleen op een bepaalde pagina of alleen bij postpagina’s te laten zien, of alleen op een bepaalde datum, enz. Nadat je deze plugin geïnstalleerd hebt, kun je de instellingen per widget aanpassen onder “Weergave” => “Dynamic Widgets”.

TIP
Het wordt aangeraden om niet meer dan tien plugins op een WordPress website te plaatsen. Hoe meer plugins, des te trager de website.
Plugins vereisen ook de nodige aandacht als het gaat om updaten en vormen altijd een extra kans op hackers. Denk dus goed na over welke plugins daadwerkelijk nodig zijn voor jouw website.
Wanneer je een plugin niet meer gebruikt, verwijder deze dan. Zo houdt je jouw website schoon en verminder je de kans op ongewilde acties op jouw website.

Gebruik jij een plugin waar je heel erg enthousiast over bent? Of heb jij één van bovenstaande plugins gebruikt, en ben je juist minder enthousiast erover? Deel het met ons en reageer op dit bericht!

——————————————————————————————————
Yvonne Alefs - webdesigner

Yvonne Alefs is webdesigner bij van Wens naar Website – voor betaalbare doch professionele WordPress websites. Het hebben van een (huis)stijlvolle Facebook- en/of Twitterpagina achtergrond, vindt zij net zo belangrijk als een goed uitziende visitekaartje. Zij ontwerpt dan ook Facebook en Twitterpagina achtergronden bij Pimp mijn Pagina .

Related Posts

12 Reacties

 1. Stefan schreef:

  All in One SEO Pack ben je vergeten. Absoluut een must-have voor het optimaliseren van je website voor SEO doeleinden.

  • vwnw_blog schreef:

   Ikzelf vind HeadSpace2 heel prettig voor SEO, maar ik heb ook inderdaad goede dingen gehoord over All in One SEO Pack. Bedankt voor de aanvulling, Stefan!

 2. Christian schreef:

  Bedankt voor alle tips Yvonne! Zelf gebruik ik de SEO plugin van Yoast, superhandig!

  De dynamic widgets plugin leek mij interessant, maar helaas lijkt deze er niet meer te zijn op WordPress? De link geeft een foutmelding namelijk en via zoeken vind ik ‘m ook niet bij WordPress. Heb je misschien nog alternatieven hiervoor?

 3. Thessa Koenders schreef:

  Hoi Yvonne,

  Wat een super tips allemaal, ik ben net klaar met mijn vernieuwde site in WP.
  En dit heeft me wat speurneuzerij gekost. Poeh poeh.
  Nu ik jou tips bij de hand heb kan ik gaan finetunen.
  Dank daarvoor!

  Liefs Thessa
  http://www.dhzv.nl

  • vwnw_blog schreef:

   Hoi Thessa,

   Ik heb volgens mij een artikel over jou gelezen in het Kamer van Koophandel blad “Starters”! Ik vind je een bijzondere vrouw en een doorzetter!
   Dat zie ik ook aan jouw website, ziet er goed uit! Ik wordt warm van binnen als ik bedenk dat ik daaraan wellicht een klein steentje kan bijdragen
   met mijn tips! Heel veel succes met jouw website, maar vooral ook met jouw ondernemening!

   Liefs terug, Yvonne

 4. Cox schreef:

  Thanx voor de plugin tips. Weet jij toevallig of een plugin bestaat die menuknoppen bij aanklikken niet automatisch een witte achtergrond knop uiterlijk geeft. Als je bijv op mijn site kijkt http://www.projectenmix.nl zie je dat ik voor een zwarte achtergrond heb gekozen. Telkens wanneer je nu een menutab aanklikt wordt t zon witte button. Heeeel lelijk! En nu we toch bezig zijn, is er ook n plugin om de site mobiel compatible te maken want oogt niet helemaal lekker op de mobiel… Hoop dat iemand kan helpen

 5. Johan Nagtegaal schreef:

  Dag Yvonne,

  Onlangs ben ik begonnen met een paar websites op te zetten. Het leek mij slim om een automatische backup in te stellen. Dat heb ik gedaan met WordPress Backup voor WordPress.
  Het lijkt goed te hebben gewerkt…alleen toen er zich iets op deed en ik de backup terug wilde zetten…????? Nergens te vinden hoe je dat doet. In ieder geval niet binnen dat program en met één klik.

  Jouw nummer 1 in deze lijst geeft als ik op die site klik de volgende melding:

  !This plugin hasn’t been updated in over 2 years. It may no longer be maintained or supported and may have compatibility issues when used with more recent versions of WordPress.

  Dus dat lijkt me ook geen (veilige) optie.

  Heb je inmiddels een andere keus…eentje die meerdere backups bewaart en ook met één klik kan terug zetten??

  Groeten,

  Johan

  PS het is mooi dat er zoveel info te vinden is …maar het duizelt me ook wel een beetje:)

  • Yvonne schreef:

   Beste Johan, met deze plugin wordt een sql bestandje voor je aangemaakt die je vervolgens kunt importeren in de database van jouw website! Je moet hiervoor inderdaad wel wat kennis hebben van hoe je bij de database komt. Je zou ook je webhoster hierbij in kunnen schakelen! Het is een vrij eenvoudige plugin die naar ik vermoed niet zoveel update werk nodig heeft van de makers! Het werkt nog wel, want ik gebruik ‘m zelf nog steeds.

   Maar als je op zoek bent naar een eenvoudigere, dan zou je deze kunnen proberen: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-complete-backup/ Op wordpress.org wordt hiervan geen melding gemaakt dat het niet geupdate wordt. In een latere blog heb ik deze ook aangehaald en er een videotutorial (http://youtu.be/15Fg3NXjcww) over gemaakt. Ik ben benieuwd of deze je beter bevalt!

   Hartelijke groet, Yvonne

   PS Kan me best voorstellen dat het je duizelt! Er is ook ZOVEEL mogelijk met WordPress! Succes!
   Wist je trouwens dat ik ook workshops geef? http://wordpressworkshops.vanwensnaarwebsite.nl Misschien helpt het je door de bomen het bos te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *