Netwerkhandleiding voor startende ondernemers

Het moment dat je naar de Kamer van Koophandel stapt om jouw eigen onderneming in te schrijven is voor veel startende ondernemers een euforisch moment. Vaak heb je al een tijd lang met jouw plannen rondgelopen en hebt ze in jouw hoofd en op papier steeds meer vorm gegeven.
Je hebt vol enthousiasme jouw vrienden- en kennissenkring ingelicht dat je binnenkort gaat starten, en hoopt dat ze het aan zoveel mogelijk mensen zullen doorvertellen. Aan de andere kant besef je heel goed dat jouw netwerk daar niet bij kan ophouden. Uiteraard zullen er uit je vrienden- en kennissenkring wel opdrachten komen, maar dat is niet voldoende om als ondernemer daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Houd die (terechte) euforie vast, die je bij de Kamer van Koophandel voelde en volg de volgende stappen om een groeiend netwerk op te bouwen.

netwerken is avontuurlijk

1. Avonturiers instelling

Als je een groeiend netwerk wilt opbouwen, is het een vereiste om je open te stellen voor dit avontuur. Zie het netwerken niet als een hobbel die je telkens moet nemen, maar als een uitdaging. Denk bij het gaan naar netwerkbijeenkomsten of -evenementen niet al te lang na over wat er van jou verwacht gaat worden, maar vraag je liever af welk interessant persoon (en ja, eentje is al genoeg!) je die dag gaat ontmoeten.
Ben je bang voor vragen die je krijgt en die je niet meteen kunt beantwoorden? Zeg dan dat je er later – bijvoorbeeld via e-mail – op terug zal komen en zie het als een leermoment voor jezelf. De volgende keer dat iemand dezelfde vraag stelt, zal je wel het antwoord meteen kunnen geven!
Zie netwerken niet als tijdverspilling omdat je er niet direct geld mee verdient, maar zie het als een investering in jouw onderneming waar je later de vruchten van zult plukken.
Bedenk ook bij het gaan naar netwerkbijeenkomsten en -evenementen dat je niet de enige bent die het spannend vindt. Er zijn denk ik maar weinig startende ondernemers die niet zonder enig voorafgaande schroom aan het netwerken gaan.
Ik las niet zo lang geleden een blogartikel van Ellen Scholten over onze zgn. ‘comfort zone’ en hoe je er als zzp’er regelmatig uit moet stappen wil je als ondernemer kunnen groeien.

2. Social media

Als startende ondernemer kun je niet meer om social media heen. Het hebben van één of meerdere social media profielen is een kans die gegrepen moet worden om meer aandacht te krijgen voor jouw onderneming.
Bedenk eerst goed op welke social media platform(s) jouw doelgroep zich bevindt en maak één of meerdere profielen aan. Nodig mensen en bedrijven uit om met jou te linken door ze op facebook een vriendschapsverzoek te sturen (persoonlijke facebook profielen) of een bedrijfspagina te ‘liken’, op twitter interessante mensen te volgen, op Linkedin met een voor jou onderneming interessant persoon te ‘linken’, enz. Je zult merken dat je in de meeste gevallen ook teruggevolgd, -geliked en -gelinkt wordt, waardoor jouw netwerk steeds uitgebreider wordt.

een groeiend netwerk opbouwen

Wil je de aandacht van dit nieuwe netwerk blijven houden, plaats dan regelmatig op Facebook uitnodigingen om mee te doen aan workshops, presentaties, open dagen, beurzen, bijeenkomsten e.d. door een evenement aan te maken of laat via statusberichten zien waarmee je bezig bent (al dan niet met een foto of video erbij).
Op Twitter kun je jouw volgers vasthouden door interessante, aan jouw produkt of dienst gerelateerde informatie door te spelen die je op internet of via een andere twitteraar hebt gevonden.
Op LinkedIn kun je naast het direct linken met iemand, je ook aanmelden bij relevante LinkedIngroepen en je daar mengen in de discussies (en je deskundigheid tonen) of zelf een discussie aanzwengelen, waardoor het contact levendig blijft.
En wanneer de volgers van jouw volgers ook weer jou gaan volgen (volg je me nog?), dan is hiermee een nieuw groeiend netwerk geboren.

3. Netwerkbijeenkomsten

Je zult merken dat als je je op social media gebied begeeft, je interessante uitnodigingen zult krijgen of bijeenkomsten voorbij zult zien komen om ook offline te netwerken. Dat kan één-op-één gebeuren bij een lekker kopje koffie, maar ook in grotere getale, zoals bij Open Coffees bij jou in de buurt of Waarmaakdagen.
Als je op internet “netwerkbijeenkomsten” en de plaatsnaam waar jij een netwerkbijeenkomst wilt bijwonen in de zoekmachine typt, dan zul je een lijst voorgeschoteld krijgen met netwerkbijeenkomsten in de opgegeven plaats. Wil je graag meer keuze, breidt dan je zoekopdracht uit door een streek of provincie in plaats van een plaatsnaam in te voeren.
Zorg ervoor dat je na het offline netwerken altijd op de hoogte bent van hoe je elkaar online kunt bereiken via e-mail, maar ook via social media. Zo groeit zowel je offline als je online netwerk.

netwerken doe je sociaal
4. Wees sociaal

Of je nu online of offline netwerkt, voor beide geldt dat je ook oog en oor moet hebben voor de ander. Wanneer je alleen maar bezig bent met het vertellen van je eigen verhaal, dan zal de ander al gauw zijn interesse verliezen. Je loopt daarmee niet alleen het contact met deze persoon mis, maar ook het netwerk achter deze persoon. Hij of zij zal nl. ook niet bereid zijn jouw naam door te geven aan anderen die goed gebruik zouden kunnen maken van jouw produkten of diensten.
Het hebben van een oog en oor voor de ander laat je via social media blijken door op twitter interessante berichten van andere twitteraars te retweeten, op Facebook door artikelen en pagina’s van anderen regelmatig te ‘liken’, op LinkedIn door op discussies van anderen te reageren, enz.
Wees met netwerken dus niet alleen gericht op wat het jou oplevert, maar ook op wat je voor de ander kan betekenen en je netwerk zal groeien door aanbevelingen van anderen.

5. Deskundigheid etaleren

Denk eens goed na over het moment waarop je besloot om ondernemer te worden. Was dat niet omdat je ervan overtuigd was, dat jij over een bepaald onderwerp of produkt meer afwist dan een ander?
Deze vraag stelde Bruno vd Elshout onlangs op een presentatie die hij gaf. En het klopte als een bus wat hij daar zei. Als ondernemer beschik je over kennis die een ander niet heeft, maar wel interessant vindt.
Een mooi gereedschap om jouw deskundigheid te etaleren, is het maken van een blog. Door te bloggen laat je zien dat je kennis hebt van bepaalde zaken. Het biedt je bij zowel on- als offline netwerken een bron om uit te putten.
bloggen om te netwerken
Wanneer je op jouw website een duidelijke link plaatst naar jouw blog en op social media jouw blogartikelen onder de aandacht brengt, zul je merken dat mensen het gaan lezen. Zorg ervoor dat je regelmatig interessante blogberichten plaatst met informatie waar lezers om zitten te springen en dat zij zich kunnen abonneren op jouw blogberichten. Voor je het weet heb je alweer een heel nieuw groeiend netwerk.

De volgende twee punten liggen in het verlengde van het maken en bijhouden van een blog.

6. Presentatie geven

Het overdragen van kennis via een blog dwingt je ertoe bewuster na te denken over dat waar je nu precies mee bezig bent. Daardoor wordt het steeds makkelijker voor jou om dat ook mondeling te formuleren. Daar waar je misschien ooit dacht dat presenteren voor jou ‘een brug te ver’ was, wordt dat in ene een logisch gevolg van wat je al een tijdje aan het doen bent.

Bloggen leidt tot presenteren

Bied bij netwerkbijeenkomsten zoals onder punt 3 aan om een presentatie te geven over datgene waar jij veel over weet. Je zult zien dat nieuwe mensen je weer gaan benaderen en aanbevelen bij anderen. Jouw netwerk puilt intussen uit.

7. (e)Boek uitgeven

Wanneer je 1x per week een interessant blogartikel plaatst over datgene waar jij veel kennis over hebt, verzamel je gaandeweg een schat aan gedocumenteerde informatie. Als je dat na verloop van tijd op een rijtje zet, zul je merken dat je daarmee een goed fundament hebt voor het uitbrengen van een (e)boek. Je zult niet de eerste blogger zijn die dit met succes gedaan heeft! Met het uitbrengen van een (e)boek bouw je weer een heel nieuw netwerk op, dat via aanbevelingen nog een tijd lang zal doorgroeien.

Het opbouwen van een groeiend netwerk is een proces dat tijd nodig heeft. Online en offline netwerken moet een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden worden. Gun jezelf de tijd om er achter te komen op welke manier jij het prettigst netwerkt, maar blijf vooral niet in je “comfort zone” hangen.

Bovenstaande stappen zijn een opsomming van mijn persoonlijke voorkeuren voor het on- en offline netwerken. Sommige onderdelen zullen je aanspreken en andere weer niet. Heb je zelf een goede netwerk tip die je wilt delen, laat dan vooral een reactie achter.

——————————————————————————————————
Yvonne Alefs - webdesigner

Yvonne Alefs is webdesigner bij van Wens naar Website – voor betaalbare doch professionele WordPress websites. Het hebben van een (huis)stijlvolle Facebook- en/of Twitterpagina achtergrond, vindt zij net zo belangrijk als een goed uitziende visitekaartje. Zij ontwerpt dan ook Facebook en Twitterpagina achtergronden bij Pimp mijn Pagina .

Related Posts

4 Reacties

 1. nicolette de leeuw schreef:

  hay Yvonne

  dankje voor dit motiverende verhaal, dit had ik echt nodig op deze maandagochtend
  ik ga gelijk aan de slag

  warme groet Nicolette

  • vwnw_blog schreef:

   Hoi Nicolette,

   Dat vind ik altijd zo geweldig om te horen, dat mensen ook ECHT iets hebben aan de blogs die ik schrijf!
   Heel veel succes!

   Warme groet terug 🙂

   Yvonne

 2. Katja van Dijk schreef:

  Goedemorgen Yvonne,

  Het is nog vroeg in de ochtend als ik al zit te netwerken. En niet omdat het moet, maar omdat het echt leuk is om te doen. Ik ben er van overtuigd dat het me op de lange termijn gaat helpen aan een stabiel klantenbestand. Jouw verhaal is voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Goed om te lezen. Ben bij stap 4 en ga aan de slag met de rest. Bedankt!

  Groeten en een fijne dag!

  Katja van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *